Fontos vagy csak kötelező?

Vállalati tanácsadóként nagyon sokszor találkozok azzal a kérdéskörrel, vagy inkább mondhatom azt, hogy gondolatkörrel, hogy a munkavédelem területe nem fontos, inkább csak jogszabályi előírás, törvényi kötelezettség. Persze nem mindegy, hogy ki milyen tevékenységi körben folytatja a munkát a vállalkozásán belül, de azért alapjában véve beszélhetünk egy alap veszélyről még az irodaházak tekintetében is én azt gondolom, persze erre mindenki csak akkor döbben rá, ha felhívom rá a figyelmüket. Addig a lehetőség, hogy mondjuk egy kolléga áramütést szenved, vagy ráesik a szekrény, esetleg tűz üt ki, vagy egy nagyobb irodaházban bárhol máshol nem várt esemény következik be, netán rabló támadás indul, lehetetlen tény. Amikor azonban ezeket kiejtem a számon nagyon sokszor az emberek eszükhöz kapnak. Van itt veszély, csak át kellene gondolni a lehetőségét.

Persze nem lehet folyton a rossz dolgokon és a negatív eseményeken gondolkodni, és nem is ez a cél, de legalább egyszer igenis végig kell menni azokon a tényezőkön, amik érhetik a munkatársakat, kollégákat és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy ezt hogy kerülhetik el, illetve, hogy ha mégis bekövetkezne bármilyen nem várt esemény mit kell tenniük, hogy kell viselkedniük, hogy elkerüljék a baleseteket, az emberi élet veszélyét.

Nagyon sok esetben találkozok sajnos azzal is, hogy egy-egy építőipari tevékenységet folytató vállalatnál vagy termelő vállalatnál, ahol tényleg fontos lenne hogy mindenki tudja egy baleset bekövetkeztekor mi a feladata, abszolút nincs semmiféle valós védelem, csak a törvényi kötelezettségeknek való megfelelés. Ilyen helyzetekben sajnos előbb vagy utóbb probléma üti fel a fejét, és akkor bizony már késő gondolkodni ezeken. Gondolkodjunk előre, kifizetődőbb int utólag fogni a fejünket.